eetschema
Mijn verhaal

Eetschema via de diëtiste

By on 4 september 2017
Als je wil afvallen met een gezonde leefstijl of met een dieet, dan is er op het internet heel veel te vinden over eten. En niet alleen op internet, wat dacht je van dieetboeken of social media! Welke strategie kies je dan? Hoeveel calorieën kan je het beste eten? En hoe verminder ik dan de trekmomenten zodat ik niet steeds de verleiding heb om een zak chips open te trekken. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Maar vorige week heb ik de knoop doorgehakt, woensdagmiddag had ik namelijk mijn intake bij de diëtiste.

De laatste jaren ben ik een echte jojo. Weken (en soms maanden) snoepte ik veel te veel, waardoor ik aankwam. Vervolgens was ik het helemaal zat en wilde ik snel kilo’s kwijt. Ik begon dan met een koolhydraatarm dieet in combinatie met maaltijdvervangers. Het was zelfs zo erg dat ik vorig jaar zomer in 3 maanden 15 kilo afviel en in de volgende 5/6 maanden – *schaam schaam* – weer 20 kilo aankwam. Ik weet dat als ik er nu niets aan zou doen, ik jaar in jaar uit in ditzelfde schuitje blijf zitten. Het is voor mij tevens de reden dat ik geen dieet meer wil doen. Ik wil gaan voor een gezonde leefstijl die voor altijd vol te houden is. Maar als er zoveel informatie over gezond eten te vinden is, waar begin je dan?

Een rode lijn door mijn eetschema

Toen ik op 25 juni een afspraak bij de huisarts had over mijn gewicht, vroeg hij wat voor hulp ik zocht. “Ik wil graag naar een psycholoog, want wat gezond eten is dat weet ik wel”, zei ik zonder te twijfelen. Niets aan gelogen, want ik weet best wel wat gezond eten is. De afgelopen tijd heb ik alleen gemerkt dat ik het nogal lastig vind waar ik nu goed in aan doe. Als ik 1.500 calorieën eet, is dat dan genoeg? Of juist te weinig? En ik merkte dat ik bang ben om te veel koolhydraten te eten.. Tenminste op mijn gezonde dagen, want tijdens een eetbui roept mijn lichaam natuurlijk alleen maar om koolhydraten en suikers. Ik kreeg het gevoel dat er niets anders op zat dan een diëtiste om hulp te vragen. Iemand die specifiek naar mijn situatie kijkt, mij kan ondersteunen, waar ik om de week heen kan en waarbij ik een persoonlijk eetschema krijg. Een rode lijn waar ik mij aan kan vasthouden.. (en dan maar hopen dat hij sterk genoeg is).

Woensdagmiddag 15.30 uur was het zover, mijn intake bij de diëtiste. Eerst mijn verhaal vertellen. Weet je, ik blijf het spannend vinden om het in real life te vertellen. Ik heb mezelf er zo lang achter verscholen. Gedaan alsof mijn gewicht geen probleem was. Ik schaam me soms wel als ik vertel over de eetbuien waarmee ik worstel. Gelukkig reageerde de diëtiste echt heel fijn op mijn verhaal. Ze luisterde, maakte notities, stelde vragen. Alles heel begrijpend. Kijk, dat is fijn! Hier voel ik mij goed bij.

Vezels, vezels, vezels

Samen hebben we mijn eetdagboeken doorgenomen. We hebben voornamelijk gekeken naar mijn gezonde dagen. In de ochtend eet ik vaak (Griekse) yoghurt met fruit, af en toe cruesli erbij. Dan neem ik rond 10.30 uur een tussendoortje zoals fruit of een granenkoek, waarna ik rond 12.30 uur ga lunchen. Tijdens de lunch ben ik bang te veel te eten dus neem ik 2 sneeën brood met crackers of alleen maar crackers (zo’n 4/5 stuks). In de middag neem ik weer een tussendoortje en ’s avonds eet ik vaak iets van aardappels of pasta met groente en vlees. Ook hier ben ik bang om te veel koolhydraten te eten. Ik neem er dan ook maar een beetje van.

De eerste conclusie van de diëtiste is dat ik te weinig vezels eet. Vezels zitten onder andere in groente, fruit, peulvruchten en volkoren producten. Aan de ene kant hebben we een voldaner gevoel als we vezels eten, aangezien ze zich volslurpen met vocht en dus uitzetten in de maag. Aan de andere kant legde ze uit dat vezels goede bacteriën voor je darmen zijn, dat bijdraagt aan een stabiel en gezond gewicht. (Wil je meer weten over vezels, dan is deze aflevering van Broodje Gezond erg interessant om te kijken). Ik eet dus te weinig vezels. Ik moet zelfs iets meer gaan eten bij mijn hoofdmaaltijden, ze volwaardiger maken. Zodat ik tussendoor minder trekmomenten heb. Ik moet meer volkoren producten gaan eten en ook meer zuivel. Daarentegen hoef ik geen calorieën te tellen (in ieder geval voor nu niet, onbekend of dat gaat veranderen).

Volwaardige hoofdmaaltijden

Hoe mijn nieuwe eetschema er dan ongeveer uitziet? In de ochtend moet ik granen gaan toevoegen aan mijn maaltijd en dan zeker 2 volkoren boterhammen of 4 eetlepels muesli. Cruesli is helaas niet meer toegestaan in verband met de suikers. Ook tijdens de lunch moet ik zorgen dat ik aan mijn vezels kom. Dus opnieuw weer volkoren producten: het liefst in de vorm van een boterham, anders mag een volkoren cracker of beschuit ook. Tijdens het diner komen naast de minimaal 200 gram groente, de aardappelen aan bod. Dat moet ik zelfs meer gaan eten, 200 – 250 gram aardappelen. Klinkt als best veel, maar de diëtiste legt uit waarom mijn lichaam dit nodig heeft. Als ik 3 volwaardige maaltijden ga eten, zit ik tussendoor langer vol en heeft mijn lichaam minder behoefte aan eten. En als tussendoortje pak ik iets gezonds zoals een stuk fruit… Bakken mag ook nog steeds, maar geen toegevoegde suikers en te veel honing of agave siroop in de baksels.. en misschien heel, heel af en toe neem ik een stukje chocola 😉 Daar was de diëtiste het mee eens.. de gezonde leefstijl moet leuk en haalbaar blijven haha!

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

dertien − zes =

Jody's blog
Nederland

Hoi, ik ben Jody en dit is mijn strijd tegen een eetbuistoornis (Binge Eating Disorder). Iedere week deel ik mijn verhaal, inclusief de hoogte- en dieptepunten. Waarom? Omdat ik extra steun en houvast nodig heb. En voor mij ben jij dat! Daarnaast vind ik het belangrijk om mijn verhaal vast te leggen, zodat ik er misschien ook andere mensen mee kan helpen.

Laatste berichten
Volg mij op social media